عایق کاری چیست؟ (انواع عایق کاری، مراحل آن و...)
عایق کاری به منظور جلوگیری از نفوذ حرارت، آلودگی، صوت و رطوبت به داخل و بالعکس یعنی خروج انرژی به بیرون انجام می شود. این فرایند یکی از مهمترین بخش های ساختمان سازی است که علاوه بر صرفه جویی در انرژی، طول عمر سازه را افزایش می دهد.
عایق کاری چیست؟
مکانیزم عایق کاری به این صورت است که بسته های کوچک هوایی به صورت متراکم در مجاورت یکدیگر قرار می گیرند. زمانی که تعداد زیادی از این بسته ها کنار هم هستند لایه بزرگی از هوا تشکیل می شود. این لایه پُر از هوای محبوس شده به خوبی می تواند به عنوان عایق عمل کند.
عایق کاری ساختمان یا هر عایقکاری دیگر به این منظور انجام می گیرد که هیچ نوع جرم یا انرژی از بیرون به داخل نفوذ نکند و همینطور راهی برای نشت کردن به بیرون نداشته باشد. اصلی ترین کاربرد عایقکاری (عایق بندی) در صنعت ساختمان سازی با هدف ممانعت از هدر رفت انرژی است. بنابراین مصرف انرژی تا حد چشمگیری کاهش یافته و به دنبال آن از پرداخت هزینه های اضافی جلوگیری خواهد شد. در این فرایند دمای داخل ساختمان نیز متعادل می گردد و زمستان ها فضای داخلی گرم تر و تابستان ها خنک تر می شود.
علاوه بر عایق بندی حرارتی، این عمل ممکن است با هدف کاهش نفوذ صدا از بیرون به داخل و بالعکس انجام گیرد. جلوگیری از ورود حشرات، رطوبت، افزایش عمر سازه، مقاومت در برابر تهدیدات شیمیایی و… از دیگر اهداف عایق بندی هستند.
عایق کاری ساختمان یک فرایند سلیقه ای یا اضافی نیست! بلکه از الزامات ساختمان سازی است و موجب می شود در طولانی مدت از پرداخت هزینه های سنگین در امان باشیم.
دسته بندی عایق ها از نظر جنس
عایق کاری حرارتی
این عایق بندی از نفوذ هوای سرد به داخل و خروج هوای گرم به بیرون در زمستان و بالعکس در تابستان جلوگیری می کند. با این روش دمای داخل ساختمان در فصل زمستان 5 درجه بیشتر گرم می شود و تابستان 10 درجه کاهش می یابد. به طور کلی هدف از این اقدام جلوگیری از هدر رفت انرژی است.
عایق حرارتی در قسمت های مختلف ساختمان انجام می شود که دو بخش اصلی آن شامل عایقکاری دیوار خارجی و عایق کاری سقف است. در عایق بندی دیوار خارجی عموما پلی استایرن، عایق سلولزی، پشم شیشه، عایق های نانو، پلی یورتان و پشم سنگ به کار می رود. سقف ساختمان نیز با موادی مانند پشم سنگ بازالت، پشم سرباره، الیاف معدنی و پشم شیشه عایق بندی می شود. ناگفته نماند عایق کاری سقف به تخصص و مهارت بالایی نیاز دارد.
عایق بندی حرارتی علاوه بر ساختمان در تجهیزات، لوله های سرد و گرم، خودرو و برخی قطعات صنعتی استفاده می شود.
عایق کاری صوتی
عایق کاری صوتی مطلوب شهرهای بزرگ و شلوغ است که همواره از آلودگی صوتی رنج می برند. این عایق بندی علاوه بر منازل به طور ویژه مناسب سالن های آمفی تئاتر، مراکز آموزشی و جلسات مهم است. به این منظور برای به حداقل رساندن سر و صدای اطراف می توان از پانل گچی، عایق آکوستیک، فایبرگلاس و عایق ویسکوالاستیک استفاده نمود.
عایق کاری رطوبتی
عایق کاری رطوبتی در اکثر ساختمان ها استفاده می شود؛ اما این فرایند برای مناطق مرطوب و پُر بارش از اهمیت بیشتری برخوردار است. عایق رطوبتی مانع نفوذ آب پشت بام یا طبقات بالایی به سقف شده و از بروز خسارت های سنگین جلوگیری می کند.
یکی از کاربردهای اصلی عایق رطوبتی، عایق کاری استخر است. در صورت عدم توجه به عایق بندی برای استخر، آب به داخل دیواره ها نفوذ کرده و موجب تخریب آنها می شود. اگر این مسئله ادامه پیدا کند منجر به نشَست استخر و بروز خسارات جبران ناپذیر خواهد شد. عایق نانو به عنوان مناسب ترین گزینه برای عایق کاری استخر شنا در نظر گرفته می شود. عایق بندی مناسب استخرهای کشاورزی هم بلوک های سیمانی هستند.
عایق کاری از فرایندهای مهم در صنعت ساختمان سازی، صنایع پالایشگاهی، نیروگاهی و… است که اجرای آن علاوه بر جلوگیری از نفوذ انرژی و مواد، طول عمر ساختمان ها و تجهیزات را افزایش می دهد. این گام از مهارت های مهم در ساختمان و سازه می باشد که لازم است فقط توسط افراد متخصص انجام شود.
انواع عایق کاری از لحاظ اجرا
عایق کاری موتورخانه یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از اتلاف انرژی می باشد، که ما شما رو در این مقاله به صورت مفصل با این موضوع آشنا میکنیم و تمام مراحل و راه کارهای مناسب را در اختیار شما قرار دادیم.
عایق کاری موتورخانه عملی است که جهت صرفه جویی در مصرف انرژی و مدیریت دما انجام می شود. این عملیات طبق مقررات و قوانین باید حتما در ساختمان های دارای موتورخانه اجرا شود. در واقع به موجب تبصره 19 قانون مقررات ملی ساختمان ها، شما باید لوله های انتقال هوای گرم یا سرد ساختمان های خود را عایق کاری کنید.
بدون نظر